dimarts, 2 d’agost del 2022

 BUSCANT L'ISARD

Joc d'orientació i de descoberta de flora i fauna a la serra d'Ensija

Aquest joc d’orientació per la mainada està pensat per a fer més amena l’excursió fins al Refugi d’Ensija i aprofitant per conèixer part de la flora i fauna de la zona.

Al llarg del camí trobarem unes rodones de fusta amb les plantes i animals que busquem. Aquests solen estar ancorats en arbres a aproximadament un metre i mig d’alçada.

El camí de Font freda al refugi:

Sempre que fem una excursió a la muntanya hem de portar material de seguretat. Com per exemple aigua, menjar, roba d’abric o un bon mapa. Els camins solen estar indicats amb marques de pintura i Fites. Les fites són les muntanyetes de pedres que ens indiquen per on anar, no són elements decoratius i no n’hem de fer més de les necessàries per orientar-nos.

Ens trobem en un entorn natural que cal respectar, sobretot no hem de fer molt soroll ni molestar als animals salvatges. Podem contemplar les nombroses plantes i flors del camí, però sobretot no les arrenqueu. A la muntanya hi ha ramats de xais i vaques, no els hem d’espantar i si portem gos ha d’anar lligat.

 

Saps quines són les plantes i animals següents? Al llarg del camí trobaràs les solucions

1-             ............................. Sóc una planta originària de regions amb clima alpí, però em podeu trobar al Pirineu i Prepirineu. Sóc una espècia de card que faig una flor groga rodejada de fulles, de fet puc semblar un sol i per això un cop seca em posen a les portes de les cases per espantar els esperits nocturns. Carlina acaulis

2-             ............................Sóc un ocell solitari, escàs, discret i molt sensible. Estic en perill d’extinció i qualsevol alteració en el medi m’afecta negativament. Els mascles ens reunim en cantadors cada maig per atreure les femelles i tenim una cua amb un plomatge molt vistós i colorit. Tetrao urogallus.

3-             ............................ Atenció! Sóc la planta mes verinosa de tot Europa, no només la flor sinó que tinc verí en totes les meves parts, sobretot quan em veieu observeu-me però no em toqueu! Acostumo a créixer amb grups i faig unes tiges altes amb unes fulles molt ramificades, a partir de mig estiu tinc una bonica floració de color blau. Acònitum napellus 

4-            ............................. Sóc un petit cèrvid, els mascles tenim unes banyes petites i ramificades que ens creixen cada primavera i ens cauen a l’hivern. Quan no trobem suficient menjar podem alimentar-nos de l’escorça d’arbres joves. Capreolus capreolus.

5-             ............................ Sóc el petit mamífer més abundant en el medi natural. M’agrada menjar llavors, vegetals i invertebrats. Sóc molt important per als ecosistemes ja que faig la feina de dispersar llavors i sóc l’aliment bàsic de molts depredadors. Apodemus sylvaticus.

6-                     ............................. Sóc un ocell de color negre d’uns 40cm, només les potes i el bec són de color vermell. Visc amb grans comunitats sempre per sobre dels 1000m. Sóc increïblement àgil en el vol acrobàtic arran de les parets on faig niu, fins i tot durant els cops de vent més huracanats. Pyrrhocorax pyrrhocorax.

7-             ............................. Sóc un amfibi de color negre i groc. Tinc hàbits terrestres i vida nocturna i m’agraden els boscos humits. Només vaig a l’aigua per parir les larves vives i de fet si caic dintre de l’Aigua em puc ofegar. Salamandra salamandra

8-            ............................. Sóc un arbre que només creixo en les parts altes de Pirineu i Prepirineu fins als 2400m , creixo a més alçada que qualsevol altre arbre i encara que em pugueu veure de mida petita, degut a les inclemències del temps, alguns de nosaltres tenim més de 500 anys. Pinus uncinata

9-            ............................. Sóc el carnívor més comú i sobretot menjo petits rosegadors, però sóc famosa per ser una gran oportunista i aprofito qualsevol bona oportunitat per aconseguir menjar. Tinc un pelatge en general rogenc i una cua molt característica. Vulpes vulpes.

10-         ............................. Soc l’ocell carronyaire més comú, la meva feina és molt important per netejar els boscos i muntanyes d’animals morts. Acostumo a volar amb grups nombrosos i compactes. Gyps fulvus.

11-         ............................. Fa més d’un segles em vaig extingir del Pirineu. Poc a poc he anat tornant des de Itàlia creuant tot França, però de moment nomes amb individus aïllats. Soc un mamífer carnívor que sobretot menjo unglats salvatges però de tant en tant ataco algun ramat. Canis lupus.

12-        ............................. Sóc un ocell solitari, escàs i molt gran. Per menjar carrego ossos que els faig caure des d’una gran alçada perquè es trenquin en petits trossos que em pugui empassar. Tinc una característica cua en forma romboïdal. Gyapetus barbatus.

13-    .............................     . Per fi m’heu Trobat sóc molt característic del Pirineu i Prepirineu, visc en zones molt altes a l’estiu i a l’hivern em refugio en boscos. M’agrada enfilar-me i saltar per les zones més rocoses i tinc una gran agilitat. Les meves banyes tenen una forma d’interrogant inconfusible i en tenim tant les femelles com els mascles. Rupicapra Pyrinaica.

mapa:


Descarrega el track: ruta buscant l'isard